Hærværk: Rådyr risikerer alvorlig sygdom

Fyns Politi modtog i går en anmeldelse om hærvær mod rådyr ved Nr. Lyndelse. 300-400 kilo rådyr-foder var blevet smidt ud i skovbunden nær Dømmestrupvej. Naturvejleder Rikke Skriver Vesterlund udtaler sig nu om sagen.

Af Cecilie Boeriths
Udgivet 01/05/19 13:44 og senest opdateret 01/05/19 15:07

       

I går modtog Fyns Politi en usædvanlig anmeldelse. Anmeldelsen gik på, at der den 23. april er blevet smidt 300-400 kilo rådyr-foder ud af de plastiktønder, det blev opbevaret i, i en skov ved Dømmestrup i Nr. Lyndelse. Plastiktønderne stod 130 meter fra Dømmestrupvej. 

Naturvejleder Rikke Skriver Vesterlund arbejder til dagligt i Hindsgavl Dyrehave, der har rådyr, og hun er ikke i tvivl:
- Det er ren og skær hærværk. Det er møgirriterende! Fodertønderne er til for at tiltrække vildt til jagt, og det beskytter også foderet mod vind og vejr. Hvis det bliver hældt ud, kan det rådne, og det bliver dyrene syge af.

Rikke Skriver Vesterlund understreger, at det spildte foder kan tiltrække rotter, og det kan både dyr og mennesker blive syge af.
- Rotter kan bære sygdomme, der kan smitte både dyr og mennesker, så vi vil helst ikke have dem for tæt på os, uddyber hun.

Ifølge Rikke Skriver Vesterlund er risikoen for, at der kommer rotter i skoven umiddelbart den største fare for både dyr og mennesker. 

- Når der er mange rotter, er det tegn på, at der er noget, der er urent. Rotterne tiltrækkes af urenheder, det er også derfor de bor i kloakerne. Og de er jo gode at have i kloakerne, men vi vil ikke have dem alt for tæt på os, forklarer hun.

Er der tale om ensilagefoder (se faktaboks), kan rådyrenes maver ikke klare meget foder af gangen. Rikke Vesterlund mener derfor, at der er risiko for, at dyrene foræder sig og bliver syge. 

For meget ensilagefoder kan blandt andet føre til udspilelse af dyrets tarmsystem.

Faktaboks:

Ensilagefoder er afskåret græs, der gæres og bruges til vinterfoder. Foderet bruges til rådyr, men også almindelige husdyr som køer og heste. 
Får et dyr for meget ensilagefoder, kan det resultere i udspilede tarmsystemer.

 

 

 

 

 

Er der derimod tale om tørfoder som for eksempel majs og korn, er faren ikke ligeså stor. Dog pointerer Rikke Skriver Vesterlund, at hvis kornet og majsene ikke er blandet, vil rådyrene kun spise majsene.

- Jeg plejer at sige, at korn er rugbrød og majs er wienerbrød. Så de vil selvfølgelig starte med at æde wienerbrødet, forklarer Rikke. Ligesom vi mennesker ikke har godt af for meget wienerbrød, har rådyrene heller ikke godt af for meget majs, afslutter hun

 

FOTO: Colourbox

Is skal forhindre for tidlige fødsler

Fyn hærges af hærværk

400 kilo rådyrfoder hældt ud i skovbunden

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 30/04/21.

Historien består af 2.520 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/05/19 15:07.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Cecilie Boeriths

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Kroppen som projekt   //  Overblikket   //  Redaktion 5 - Fyn i forandring   //  Redaktion 7 - tillid   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.