Regler står i vejen for bekæmpelse af madspild og hjælp til de socialt udsatte

Fakta på Vindegade har et ønske om mindre madspild og mere samarbejde med Café Paraplyen. Men for at kunne gøre det, må Fakta omgå reglerne.

Af Troels Gorell
Udgivet 01/05/19 12:56 og senest opdateret 01/05/19 15:06

       

Madspild er blevet et vigtigt spørgsmål for mange de seneste år. Også for de danske supermarkeder.

Derfor har Fakta på Vindegade indgået et samarbejde med cafeen for socialt udsatte i Odense, Paraplyen, så de kan få lov til at afhente gammelt brød. Men det er imod reglerne.

-Vi prøver for så vidt muligt at reducere vores madspild på alle planer, og det er et ønske, vi har i alle Fakta-butikker, fortæller souschef i butikken i Vindegade Frederik Bjerring.  

Og her kommer Faktas daggammelt brød ind i billedet.

-Egentlig skal vi smide det ud. Vi må jo ikke give varerne ud gratis, det er imod reglerne, så vi stiller det, så det er nemt at komme til for folkene fra Café Paraplyen, siger Frederik Bjerring, alt imens han smågriner over den lidt prekære situation.

Og det er netop denne måde at omgå reglerne, som gør Bjerring ærgerlig.

Udover samarbejdet med cafeen for de socialt udsatte, nedsætter man også løbende priserne på produkterne, så der en besparelse for kunderne i at være med til at bekæmpe madspild.

 

FAKTA om madspild:

Det samlede madspild i Danmark løber op i cirka 715.000 ton årligt. Frugt og grønt er den største andel efterfulgt af kød, brød og kager.

De private husholdninger står for den største andel af det samlede madspild. Nemlig 36 procent (260.000 ton). På andenpladsen er detailhandlen med 23 procent (163.000 ton).

Husholdningerne har reduceret deres madspild med 14.000 ton fra 2011 til 2017, hvilket svarer til otte procent per person i løbet af seks år.

Stort set alle detailkæder arbejder med forebyggelse og reduktion af madspild. Eksempelvis vil Salling Group, der tæller blandt andet Netto og Føtex, halvere madspildet frem mod 2030.

Kilder: Stop Spild Af Mad og Miljø- og Fødevareministeriet.

 

-Vi prøver for så vidt muligt at reducere vores madspild på alle planer, og det er et ønsk

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 30/04/21.

Historien består af 2.059 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/05/19 15:06.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Troels Gorell

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Kroppen som projekt   //  Overblikket   //  Redaktion 5 - Fyn i forandring   //  Redaktion 7 - tillid   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.