Natarbejde kan føre til brystkræft

Når natarbejderes døgnrytme bliver vendt på hovedet, kan det føre det alvorlige sygdomme som brystkæft, viser forskning.

Af Mie Anna Obbekær
Udgivet 19/04/18 23:14

       

De kører os hjem fra natlige byture, de tilser vores sår hos lægevagten og de holder øje med de kriminelle i fængslerne. Natarbejderne holder det hele kørende, mens de fleste af os sover. Men forskning viser, at de udsætter sig selv for stor helbredsmæssig risiko.

I 2017 blev der offentliggjort over 25 undersøgelser, der viser en sammenhæng mellem natarbejde og brystkræft. Kvinder, der i årevis arbejder om natten, forstyrrer deres døgnrytme og kan dermed have en øget risiko for at få brystkræft.

Seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse Johnni Hansen, forsker i arbejdsmiljø og kræft, og fortæller at kroppen ikke er gearet til natarbejde:

”Vores biologi er indrettet til, at vi bliver udsat for lys om dagen og mørke om natten. Men i det her 24-timers samfund, hvor vi forventer at alting fungerer døgnet rundt, er der en gruppe mennesker, der arbejder om natten. De bytter om på nat og dag, og deres døgnrytme bliver forstyrret. Det kan påvirke sundheden negativt og i værste fald føre til kræft.”

En forstyrret døgnrytme kan påvirke produktionen af melatonin, det såkaldte mørkehormon. Melatonin bliver produceret i hjernen fra solnedgang til solopgang og mest midt om natten. Flere undersøgelser har vist, at kvinder med lav melatoninproduktion har øget risiko for brystkræft. Produktionen af melatonin nedsættes, hvis man bliver udsat for lys i perioder, hvor det normalt er mørkt, som det sker ved de fleste former for natarbejde.

Anne-Marie Hansen har arbejdet på natholdet i Albanis tapperi siden 2002. Hun ved godt, at der er risici forbundet med hendes arbejdsrytme:

”Vi har fået foredrag herude, så jeg ved godt, at nogen får brystkræft. Men jeg er 58 år og har ikke mærket noget endnu.”

Risikoen for brystkræft skræmmer ikke Anne-Marie. Hun fortsætter på natholdet, til hun ikke kan mere:

”Det passer mig rigtig godt at være her om natten, så jeg bliver, til jeg ikke kan mere, eller til de ikke længere vil have mig på holdet,” griner hun.

 

Malou og Alex - Parret, Danmark ikke er klar til

🔊 Podcast: Morgen i Danmark

Byens Bro i Odense: OK18-aktioner lægger pres på forhandlerne

Seksuel chikane i hotel- og restaurationsbranchen skal kortlægges

🔊 Formiddagsfladen på DØGNDRIFT

🔊 Quiz: Gæt en arbejdsplads!

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 18/04/20.

Historien blev sidst gemt den 19/04/18 23:14.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Mie Anna Obbekær

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.